Vietnam

Vietnam

Vietnam

Vietnam är ett land i snabb förändring och anses vara en av världens stora framgångar inom utveckling under de senaste tio åren. Efter många år av planekonomi har det sedan 1986 genomförts stora ekonomiska reformer som har skapat stora förändringar i folks liv.

Bakom sig har Vietnam en spännande, men i perioder även tragisk historia. Århundraden av krig och ockupation ha satt sina spår. Ändå märker vi nu hur våra dystra föreställningar om det krigshärjade landet har bytts ut mot nya reseskildringar av fantastiska landskap, vackra stränder och ett stort kultursarv. Vietnam är fortfarande ett fattigt land, men det är rikt på fantastiska upplevelser, otroliga historier och vänliga människor.

 

Hoi An

Med sina smala gator och vindlande gränder ligger Hoi An vackert beläget vid Thu Bonfloden, mitt på den vidsträckta vietnamesiska kusten. Staden har ett behagligt tropiskt klimat och ses av många som Vietnams pärla. Därför har det lett till att turismen ökat dramatiskt i området. Turismens påverkan är ett närliggande tema för kursen i utvecklingsstudier.

Den gamla handelsstaden med hus i kinesisk och kolonial stil, pittoreska torg och lugnt tempo var från och med 1700-talet centrum och vinterhamn för handelsresande från hela Asien. Detta gjorde staden till en knutpunkt mellan flera olika kulturer, vilket fortfarande idag sätter sin prägel på staden. Hoi An utmärker sig också genom sina hundratals duktiga skräddare som både syr upp, kopierar och designar nya kläder. En kort cykeltur tar dig till milslånga vita stränder.

Staden är också en idealisk utgångspunkt för resor runt om i Vietnam. Från Hoi An är det bara några mil till bergen och höglandet. Närmaste grannbyn är storstaden Danang, med en miljon invånare. Den gamla kejsarstaden Hue är en kort och oförglömlig tågresa bort.

Studiecenter

Kulturstudier har sitt studiecenter i det lokala Phan Chau Trinh universitetet, centralt beläget i Hoi An.

Boende och mat

Vietnam är ett land i snabb förändring och anses vara en av världens stora framgångar inom utveckling under de senaste tio åren. Efter många år av planekonomi har det sedan 1986 genomförts stora ekonomiska reformer som har skapat stora förändringar i folks liv.

Kursavgiften inkluderar boende, samt frukost under alla undervisningsdagar. Dessutom är utbudet av matställen i alla dess prisklasser brett. Du kommer snabbt hitta dina favoriter. Bostäderna har även kök där du själv kan laga mat.

I Hoi An bor vi i privata hus som vi hyr. De ligger utanför gamla stadsdelen, där man bor i 2-4 bäddsrum. Det finns emellertid möjlighet att få enkelrum mot ett pristillägg. Du kan också välja att själv ordna bostad.

Eftersom Hoi An är en liten stad, så ligger det mesta inom gångavstånd. Det tar ca 15 minuter att gå från bostaden till universitetet och centrum. Det är praktiskt och billigt att köpa en cykel. De grundläggande faciliteterna så som matbutik, internetcafé, bank, post, vårdcentral och sjukhus är alla lättillgängliga. Som följd av turismen finns det även många barer och caféer

Stranden

Stranden ligger fyra kilometer utanför staden. Många studenter väljer att cykla dit genom ett vackert landskap av gröna risfält och betande vattenbufflar.

Studentblogg

I studentbloggen hittar du massor av fina bilder och berättelser om studentlivet i Vietnam:

Restips i Vietnam

Många studenter väljer att resa runt i regionen före och efter studierna. Då är möjligheterna många. Under terminen i Hoi An kommer studierna och livet där att vara i fokus, men du har möjligheter till att ta kortare weekendresor runt om i regionen. Vi har samlat in restips från flera av våra studenter som kan inspirera dig till äventyr.

Läs mer om restips i Vietnam

Bekanta dig med Vietnam

Genom att vistas i Hoi An har du möjlighet att lära känna Vietnam genom lokalbefolkningen och genom dina vietnameska kurskamrater. Dessutom erbjuder Kulturstudier många aktiviteter som ger dig möjlighet att lära dig mer om Vietnam: Introduktionsvecka med föreläsningar om historia, samhälle och kultur; gästföreläsningar av lokala resurspersoner; utflykter, till exempel till lokala frivilligorganisationer och företag; sociala mötesplatser; filmkvällar; Vietnams dag; frågesportsnätter; konserter; sport och mycket mer. Det finns också möjlighet till kvällskurser, ofta då som introduktion till språket, matlagning, yoga, och mer.

Kultur och historia

Att ”Vietnamkriget” är något som många människor i Sverige fortfarande associerar landet med är det inget tvivel om. Otaliga filmer och böcker handlar om kriget och dess konsekvenser, både för vietnameserna och amerikanerna.  Men bortser vi från de krig och ockupationer som vietnameserna genomlevt de senaste 1000 åren, handlar en väsentlig del av litteraturen om hur det vietnamesiska samhället är organiserat och hur vietnameserna lever sina liv.

Läs mer

Klimat

Klimatet i Hoi An är tropiskt. Under vårterminen stiger temperaturen gradvis från kvällar då det behövs tröja till tung hetta. Höstterminen erbjuder en behaglig värme, men även ett fuktigare klimat och ibland regn. Det blir också monsunregn några gånger under höstterminen och då regnar det intensivt i flera dagar. Ungefär vart tredje år upplever vi en tyfon under höstterminen, men ingen har kommit till skada. På länken nedan kan du se de genomsnittliga temperaturerna och nederbörden för hela året.

Se väderprognoser från BBC Weather

Intervju med Rebecka

Ett akademiskt skäl till att resa till Vietnam är att det är en väl utformad kurs där man varje vecka får träffa nya föreläsare från hela världen som kommer med sina egna erfarenheter och perspektiv på utvecklingsstudier. (…) Erfarenhetsmässigt var det väldigt givande att få uppleva en helt annan kultur på så nära håll och faktiskt bo i ett annat land på andra sidan jorden från Sverige och inte bara besöka det som turist. Jag har kommit hem med helt nya erfarenheter och vänner som jag aldrig kommer glömma.

Läs mer

Finansiering

Vi är stolta över att kunna bibehålla kursavgiften på en nivå som en vanlig studentekonomi klarar av. Lån och bidrag från CSN uppgår till ca 50,000 kronor för en vanlig student. Dessutom kan du ta extra CSN lån på ca 40,000 kronor för flygresa, försäkring och kursavgift.

Läs mer om finansiering här

Flygresan

Flygresan ordnar du själv. Om du behöver hjälp erbjuder vår samarbetspartner Kilroy, flygresor till alla våra studieorter. De kan boka in dig på en gemensam avresa tillsammans med andra studiekamrater, eller hjälpa dig att ordna fram en individuell resplan.

Du bör vänta med att boka flygresa tills du fått grönt ljus av Kulturstudier.

Våra kurser i Vietnam

Fakta om Vietnam

 • Officiellt namn::

  Den socialistiska republiken Vietnam

 • Areal:

  331 210 km²

 • Befolkningsmängd:

  104,799,174 (2023 est.)

 • Befolkning:

  54 officiella etniska grupper, bl.a Thai, Khmer och Muong. Vietnameser (kinh) utgör 85,3% av befolkningen.

 • Största städer:

  Hanoi (huvudstad ca. 2,6 milj.), Ho Chi Minh City, Da Nang, Hai Phong, Nha Trang

 • Officiellt språk:

  Vietnamesiska

 • Religion:

  Katoliker 6,1%, buddhister 5,8%, protestanter 1%, övriga 0,8%, inga 86,3% (2019 est.)

  notera: de flesta vietnameser är kulturellt buddhister

 • Läskunnighet:

  95,8% av befolkningen över 15 år

 • Befolkning under fattigdomsgränsen:

  6.7% (2018 est.)

 • Källa:

  CIA factbook

Är det något du undrar?

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig så snart som möjligt.

Tack. Du kommer att höra från oss inom en arbetsdag.

 

Instagram kan du se studenternas bilder från studieorterna.

Läs studentbloggar från studieorterna.

Besök oss på Facebook för nyhetsuppdateringar.