Nepal

Nepal

Himalaya

Himalaya bildar gränsen mellan världens två största nationer; Kina och Indien. Här ligger Nepal. Sedan fredsavtalet 2006 är Nepal en demokratisk republik, med 30 miljoner invånare som sprider sig från Ganges slätter, fram till Himalayas fot och upp till de högsta toppar och över till Tibet.

 

Tio veckor i Pokhara, Nepal

Studiecentret ligger i Nepal näst största stad, Pokhara, med cirka 230 000 invånare. Staden har varit en viktig punkt på handelsvägen mellan Indien och Tibet. Och senare för bergsturer i Himalaya, och som utgångspunkt för bergsturer till Annapurna massivet. Från Pokharas tropiska klimat har du en magnifik utsikt över 8000 meter höga snöiga berg.

Bostad och mat

Kursavgiften inkluderar boende, samt frukost alla undervisningsdagar.

Bostäderna ligger centralt i Pokhara. I grund och botten är alla inackorderade i två- till fyrmannarum. Det finns dock enkelrum tillgängliga mot en extra avgift. Du kan välja att själv hitta bostad och få avdrag från kursavgiften.

Maten i Pokhara är generellt mycket bra och rimlig och speglar gamla och nya handelsrutter. Det finns alla typer av restauranger, samt mat från alla regioner i Nepal.

Studentblogg

I studentbloggen hittar du massor av fina bilder och berättelser om studentlivet i Nepal:

Instagram

 @kulturstudier.nepal

Lär känna Nepal

Genom att bo i Pokhara har du möjlighet att bekanta dig med kultur och levnadssätt genom lokalbefolkningen och nepalesiska medstudenter. Utöver detta så erbjuder dessutom Kulturstudier många aktiviteter som ger dig möjlighet att lära dig mer om Nepal: introduktionsvecka med föreläsningar om historia, samhälle och kultur; gästföreläsningar av lokalt resursfolk; utflykter , till exempel till lokala volontärorganisationer och tempel; sociala mötesplatser;  fullmånetur; filmkvällar ; sari show; Nepaldag; frågesportskvällar; konserter; sport och mycket mer. Det finns också möjlighet till kvällskurser, dessa är ofta en introduktion till det nepalesiska språket, Bollywood dans, yoga, tabla-trummor, citarinstrument och mycket mer.

Resa i Nepal och Indien

Många studenter väljer också att resa runt i Syd-Asien före och efter studierna. Då finns det många möjligheter. Under terminen i Nepal kommer studier och vardagsliv att vara i fokus, men du har möjligheter till kortare weekendresor runt om i landet. Vi har samlat resetips från flera av våra studenter som kan inspirera dig till äventyr.

Resetips till Nepal 

Läs resetips för Indien

Resa vidare till Pondicherry, Indien

Efter tio veckor är undervisningsperioden i Nepal över. Det som återstår är en hemtentamen som lämnas in inom tre veckor. Hemtentamen kan du skriva var du vill i världen. Vi föreslår att du tar din hemtenta och följer med oss till​i kuststaden Pondicherry i södra Indien. Kulturstudier har tagit emot Skandinaviska studenter där sedan 1997. Där får du möjlighet att skriva din hemtenta i trevliga omgivningar. Ta sedan en semester och upplev några av Indiens finaste stränder och den charmiga franco-indiska staden. I Pondicherry har vi erfaren personal som ordnar boende och frukost. Vistelsen i Pondicherry kostar SEK 2000 per vecka. Du kan stanna så många veckor du vill.

Om du vill backpacka längre i Indien och Asien hittar du någon att resa med bland dina medstudenter. Vi hjälper dig med råd och tips.

Du behöver inte bestämma om du vill åka till Indien förrän du har varit i Nepal ett tag.

Läs mer om Pondicherry och Indien

Klimat

Klimatet i Pokhara är subtropiskt. Under vårterminen stiger temperaturen gradvis från kyliga kvällar till mycket varmt, med lite nederbörd. Höstterminen erbjuder  en behagligare värme. I länken nedan kan du se genomsnittliga temperaturer och nederbörd för hela året.

Se klimatdata på Wikipedia

Flygresan

Flygresan ordnar du själv. Om du behöver hjälp erbjuder vår samarbetspartner Kilroy, flygresor till alla våra studieorter. De kan boka in dig på en gemensam avresa tillsammans med andra studiekamrater, eller hjälpa dig att ordna fram en individuell resplan.

Du bör vänta med att boka flygresa tills du fått grönt ljus från Kulturstudier.

Finansiering

Vi är stolta över att kunna bibehålla kursavgiften på en nivå som en vanlig studentekonomi klarar av. Lån och bidrag från CSN uppgår till ca 50,000 kronor för en vanlig student. Dessutom kan du ta extra CSN lån på ca 40,000 kronor för flygresa, försäkring och kursavgift.

Läs mer om finansiering här

Våra kurser i Nepal

Fakta om Nepal

 • Areal

  147.181 kvadrat km

 • Invånarantal

  30 milj.

 • Huvudstad

  Kathmandu (1,2 milj.)

 • BNP per capita

  $3,800 (2021 est.)

 • Valuta

  Nepalesiska rupi: 100 NPR= 7,69 SEK

 • Religion

  Hindu 81.2%, Buddhist 8,2%, Muslim 5,1%, Kirant 3.2%, Christian 1.8%, other 0.5% (2021 est.)

 • Språk

  Nepalesiska

 • Tidsskillnad till Sverige

  Vinter : 4,5 timmar; Sommar : 3,5 timmar.

 • Genomsnittlig levnadsålder

  72,7 (2023 est.)

 • Läskunnighet

  71,2%

 • Andel av befolkningen under fattigdomsgränsen

  25,2% (2011)

 • Styrelsesätt

  Demokratisk republik

 • Källa

  CIA factbook

Är det något du undrar?

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig så snart som möjligt.

Tack. Du kommer att höra från oss inom en arbetsdag.

 

Instagram kan du se studenternas bilder från studieorterna.

Läs studentbloggar från studieorterna.

Besök oss på Facebook för nyhetsuppdateringar.