Restips i Argentina

Många studenter väljer också att resa runt i Argentina och Latinamerika före och efter kursen. Då är möjligheterna många. Under undervisningstiden i Buenos Aires kommer studierna och livet där att vara i fokus, men du har alltid möjligheter att göra korta weekendresor runt om i regionen. Vi har samlat restips från flera av våra studenter som kan inspirera dig till äventyr.


Jämfört med Sverige är Argentina ett väldigt stort land och sträckor som ser korta ut på kartan tar oftast hela natten när man sitter på bussen. Bussresor är en upplevelse i sig och man märker verkligen att Argentina är mycket mer än bara Buenos Aires, trots vad los porteños säger. Man ser det föränderliga landskapet flyga förbi, och argentinska gauchos (cowboys) som vallar kor till häst i det nästan oändliga Pampas. Argentina erbjuder allt från spännande städer, karga öknar, täta djungler, enorma vattenfall och allt där mitt emellan.

Mendoza

Långhelg säger du? Ta en tur till Mendoza! Detta är en stad som du inte vill missa. En sak är att Mendoza regionen är den största vinproducenten i Argentina, men staden är också belägen vid foten av de argentinska Anderna och erbjuder några fantastiska landskap. Vinprovning är ett måste, när du hyr cykel och cyklar längs de ringlande vinrankorna, från vingård till vingård och provar lokalt producerat vin, choklad och andra godsaker. Ett tips är att cykla lite långsammare på vägen hemåt efter all vinprovning.  I Mendoza provade jag också forsränning, rappelling och hästridning i Anderna. Ett måste är naturligtvis att avsluta det hela med en verklig argentinsk asado (argentinsk grillning). Rappelling innebär en ordentlig vandring uppför Anderna genom både snö, bäckar och dimma. Men när det till slut klarnar upp och du inser att dimman var moln, och ser solen skina bakom blå snöklädda toppar är det verkligen värt ansträngningen. Men det jag minns mest från Mendoza är paragliding som jag gjorde sista dagen. Vi körde upp till en kulle och spände fast oss i utrustningen och sprang ut från klippan. Galenskap, nervöst och fantastiskt! Samtidigt som jag svävade allt högre upp såg jag bergen som skiljer Argentina från Chile som sträcker sig över ena sidan, medan jag såg Mendoza på den andra. Efter 30 minuters ständigt jubel hade jag fötterna stadigt på marken igen och var redo för ännu ett asado.

Mendoza ligger ca 14 timmar från Buenos Aires och det är också möjligt att ta sig vidare till Chiles huvudstad Santiago de Chile från staden.

Cordoba

Om du vill uppleva en annan argentinsk stad än Buenos Aires så är Cordoba stad du bör besöka. Cordoba är en stor stad och proppfull av historia, kultur, kolonial arkitektur och nöjen! Om du inte är uttråkad av att se katolska kyrkor ännu, rekommenderar jag dig att besöka katedralen och de olika Jesuit kyrkorna i staden. Cordoba har sju universitet, och den unga befolkningen betyder att det alltid finns något att göra natt som dag. När jag var där fick reda på att det fanns en musikfestival (Cosquin Rock) i grannbyn Cosquín, där bland annat Deep Purple spelade. För 75 norska kronor hade jag plötsligt sett Deep Purple och ett antal andra argentinska, latinamerikanska, europeiska och nordamerikanska artister, och stämningen var hög! I Cordoba, besökte jag också Che Guevaras barndomshem, gick på marknaden och besökte argentinska vänner för en stor asado.

Cataratas del Iguazu            

Att beskriva Iguazu är verkligen inte lätt. Iguazu Falls är en serie av ofattbara imponerande vattenfall som ligger i regnskogen på gränsen mellan Argentina, Brasilien och Paraguay. Om du bara ska se ett vattenfall i ditt liv, åk till Iguazu. Fallen har utsetts till en av världens sju naturliga underverk och det med goda skäl! Du kan gå från en utsiktspunkt till en annan och se extremt dånande vatten som faller hundra meter rakt neråt. Om du går till la Garganta del Diablo (Djävulsgapet) ser du ner på ett av de största fallen och synen är verkligen tillräckligt för att ta andan ur dig. Ljudet är öronbedövande och i solen blir vattendropparna till flera regnbågar. När du går längs stigarna finns det en myriad av fjärilar som svärmar upp, och omkring oss springer halvtama näsbjörnar och agoutis medan aporna satt i träden ovanför. I vägkanten låg lata leguaner och tropiska fåglar flög över oss. Du kan ta båtturer runt och delvis bakom fallen, vilket är något jag rekommenderar starkt (gärna med en vattentät kamera)! Då fallet delas mellan tre länder, åt jag frukost i Argentina (Puerto Iguazú), åt lunch i Paraguay (Ciudad del Este) och middag i Brasilien (Foz do Iguacu). Fallen ses bäst från den brasilianska sidan, men du kan gå mycket längre på den argentinska sidan. Kom ihåg att ta pauser, för turen är en blöt upplevelse.

Uruguay 

Om du vill ha en paus från den stora staden och uppleva lite strandliv samt även förnya ditt turistvisum så kan du ta färjan över Río de la Plata till Uruguay. Jag tog den första färjan till Colonia, en pittoresk liten stad och en härlig paus från den stora staden. Colonia är landets äldsta stad och är också med på UNESCO: s världsarvslista. Jag tog sedan buss till Uruguays huvudstad med det lite annorlunda namnet Montevideo, som efter en månad i BsAs kändes som en liten stad. Här hyrde jag cykel och cyklade runt i den historiska delen av staden på kullerstensgator, drack mate med lokala montevideños och besökte lokala marknader. Buenos Aires har det mesta, men just med stränder är det ganska dåligt med. I Montevideo finns det däremot flera stränder längs kusten, och efter en cykeltur i staden är ett dopp på stranden inte att förakta.


Trevlig resa!
Kristoffer

Är det något du undrar?

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig så snart som möjligt.

Tack. Du kommer att höra från oss inom en arbetsdag.

 

Instagram kan du se studenternas bilder från studieorterna.

Läs studentbloggar från studieorterna.

Besök oss på Facebook för nyhetsuppdateringar.