Hopp til hovedinnhold

Kulturella skillnader: Norge och Ghana

Efter att ha varit i Cape Coast i två veckor har vi märkt en del kulturella skillnader mellan Norge och Ghana. Många aspekter av kulturen är lite svåra för oss att förstå, men vi har blivit mer och mer vana vid dem när vi försöker anpassa oss.

|Leah

Kökultur

En av de första sakerna vi lade märke till när vi landade på flygplatsen i Accra var att kökulturen här inte är densamma som hemma.

Jag skulle säga att vi i Norden är väldigt måna om ordning och rättvisa, till exempel när vi står i kö. De flesta vet att de inte ska smyga runt, och om du gör det kommer du sannolikt att få några elaka blickar eller kommentarer.

I Ghana tar man dock alla tillfällen i akt att smyga eller tränga sig längst fram i kön utan att ta hänsyn till de som har stått där längre än dem.

Det upplevde jag också förra gången jag var i Afrika, och lärde mig att man måste hålla ryggen mot personen framför sig, och inte ge någon annan möjlighet att smyga sig framför sig. För om de får den möjligheten, ja – de kommer att ta den.

Trafiksäkerhet

Det andra vi lade märke till efter ankomsten till Ghana var att både trafiksäkerhet och trafik i allmänhet är helt annorlunda än vad vi är vana vid.

När vi körde från Accra till Cape Coast hade inte alla platser säkerhetsbälten och resväskorna staplades på varandra i baksätet utan att vara säkrade på något sätt.

Vägarna vi körde på var också ibland väldigt gropiga så de som satt bak fick vända vid flera tillfällen och hålla i sina resväskor för att de inte skulle glida fram och slå oss i huvudet.

När föraren körde över en extra stor gupp, och resväskorna återigen började trilla fram i bilen, insåg chauffören lyckligtvis att han kanske borde köra lite försiktigare än vad han gjort fram till dess!

I Cape Coast finns också många tuk-tuks, som fungerar som ett lite billigare transportmedel. Men även om det är frestande att ta dessa så är det mycket större olycksrisk i dem jämfört med vanliga taxibilar.

Ofta har förarna inte ens körkort. Därför avråder Kulturstudier starkt från att använda dessa.

Ovan ser ni en bild på mig och några studiekamrater som kör tuk-tuk, men detta gjordes innan vi fick veta hur farliga dessa kan vara och blev informerade om att de inte rekommenderas att använda.

Vann og strøm

I Ghana är både vatten och el dyra. Nu är också torrperioden, vilket innebär att vattnet vi använder måste köpas in, eftersom vi inte kan samla tillräckligt med regnvatten. Det är därför vattnet inte är påslaget hela dagen på hotellet vi bor på, och när det är påslaget måste vi använda så lite som möjligt.

Duscharna är med andra ord korta och det är inte alltid man får tvätta händerna med tvål och vatten efter att ha gått på toaletten. Först kändes det konstigt och lite frustrerande, men nu har vi lyckats anpassa oss lite bättre och till exempel tvätta händerna med våtservetter och Antibac om vi inte har vatten tillgängligt.

Elen på hotellet vi bor på är relativt stabil, men den går ibland. En av våra första dagar gick strömmen på kvällen och kom inte tillbaka förrän tidigt följande morgon.

Som tur var hade några av rummen fortfarande ljus, men luftkonditioneringen och strömmen i uttagen fungerade inte. Så strömavbrott är något som kan förväntas hända! Därför kan det vara en bra idé att alltid ha en fulladdad powerbank tillgänglig.

"African time"

Afrikansk tid är ett välkänt fenomen som du kommer att bli mycket bekant med om du reser till Afrika! Även de enklaste sakerna kan ta lång tid.

När man kommer från ett så "effektivt" samhälle som vi gör är det en stor kontrast att komma till en plats där alla tar det lugnt och inte stressar med att få saker gjorda.

Går du till en restaurang eller café för att äta kan det lätt ta en till två timmar att få din mat efter att du beställt, och har du en tid med en ghanan för att träffas vid en viss tidpunkt kan du nästan slå vad om att personen inte kommer i tid.

Häromdagen skulle vi få ett kvitto, och väntade 10-15 minuter på vad som i Norge skulle ha tagit max 2 minuter. Det kan vara väldigt frustrerande att allt tar så lång tid när man är van vid något helt annat – men att bli irriterad på det gör tyvärr inte att saker och ting går snabbare.

Däremot kan du hitta en del lösningar som gör att du inte behöver vänta så länge på vissa saker. Vi går till exempel sällan ut och äter på vardagar utan vi beställer middag en viss tid på hotellet många timmar i förväg. Då kan restaurangen lägga så länge de vill på att laga maten, och vi får det ca. i tid. Vinn-vinn!

Populära kurser

Se allaarrow-right
    Kulturstudier Tiktok
    Kulturstudier Instagram

    Nyfiken på hur det är att studera utomlands?

    Följ Kulturstudier

    Få en inblick i studenternas erfarenheter i de olika studieländerna! Varje termin tar studenterna över vårt konto på TikTok och Instagram.

    Gör testet

    Vad och var bör du studera?

    Hitta den perfekta studieplatsen baserat på vad som är viktigt för dig.

    Kom igång

    Ansök om studieplats

    Redo att se världen? Skicka in en icke-bindande ansökan, så kontaktar vi dig och hjälper dig på vägen framåt.