Nicaragua

Nicaragua

På grund av politisk oro har vi ställt in studierna i Nicaragua 2019. Vi siktar på att vara tillbaka till 2020.

Läs mer

Nicaragua

Landet som är präglat av sin dramatiska historia, är idag en etablerad och fredlig demokrati.  Urinvånare, europeiska invandrare och afrikanska slavar har genom åren format en nation. Förutsättningarna är de rätta för att uppleva fantastisk natur och en fascinerande kultur långt bort från massturismen. Trots att Nicaragua inte är särskilt större än Island till ytan, så är den geografiska och kulturella mångfalden stor. På Atlantens havskust finner man många av de kulturdrag som kännetecknar Karibien.  De vackra karibiska öarna Corn Islands är populära resmål för att komma bort från de livliga städerna på västkusten. I bergen mellan de båda kusterna odlas det goda kaffet som Nicaragua är känt för och i det bördiga låglandet vid Stillahavskusten, där Leon ligger, bor den spansktalande delen av den nicaraguanska befolkningen.  Under sin vistelse kommer du att få flera möjligheter till att göra kortare resor i landet och utflykter runt omkring León. Vad sägs till exempel om snorkling i Karibien, kajakpaddling i mangroveskogen eller att åka kana genom vulkanaska?

León

León som ligger mellan höga vulkaner och Stilla havets rullande vågor, är med sina 500 år en av de allra första städerna som spanjorerna grundade i Amerika. Den långa historian är lätt att avläsa i dagens stadsbild, inte minst i den äldre spanska arkitekturen; de stora torgen, de vackra kyrkorna, de utstuderade husen och den stora vackra katedralen som ligger på Unescos världsarvslista. León har också ett av Amerikas äldsta universitet. Tack vare de många studenterna utvecklas staden ständigt och har ett rikt kulturutbud. Huvudstaden, Managua ligger endast en och en halv timmes bilfärd bort.

Studiecentret

Undervisningen är uppdelad mellan universitetets campus och vårt  studiecentret som ligger centralt i León. På stranden utanför Leon har vi studiefaciliteter i ett hus som kan användas till studier, bad, surf, volleyboll m.m.

Bostad och mat

I León bor vi i traditionella spanska hus med trädgård och stora öppna rum. Man bor huvudsakligen i trippelrum med tillgång till kök. Bostäderna ligger centralt inne i León, så allt du behöver finns inom gångavstånd. Du kan också välja att själv ordna bostad och få avdrag på kursavgiften.

Under kvällarna kan du till exempel gå till ett av stadens torg och hänga runt tillsammans med lokala studenter, sitta på ett café eller engagera sig i en mängd olika land-eller vattensporter. På helgerna är det få som kan hålla sig borta från utelivet och den rytmiska musiken på stadens barer och dansställen. Kanske vill du lära dig att dansa Salsa eller bachata?

Resa i Nicaragua

Många studenter väljer också att resa runt i Centralamerika före och efter studierna. Då är möjligheterna många. Under terminen i León kommer studierna och livet där att vara i fokus, men du har möjligheter till att ta kortare weekendresor runt om i regionen. Vi har samlat in restips från flera av våra studenter som kan inspirera dig till äventyr.

Läs mer om restips i Nicaragua

Läs Studentbloggar från Nicaragua

Instagram

   #KulturstudierNicaragua

Studentblogg

I studentbloggen hittar du massor av fina bilder och berättelser om studentlivet i Nicaragua:

   

Varför valde de Nicaragua?

Bekanta dig med Nicaragua

Genom att vistas i Leon har du god chans att lära känna lokalbefolkningen och de av dina studiekamrater som kommer från staden. Dessutom erbjuder Kulturstudier många aktiviteter som ger dig möjlighet att lära dig mer om Nicaragua; Introduktionsvecka med välkomstfest, guidad tur av historiska och kulturellt viktiga platser i Leon och omgivande områden, och föreläsningar om samhället, historia och politik. Det kommer att arrangeras olika utflykter och bestämmas sociala mötesplatser. Kulturstudier har ett brett nätverk i Leon och det kommer att vara möjligt att engagera sig i olika typer av socialt arbete. Bland de aktiviteter våra studenter brukar utöva  är salsa- och surflektioner, film- och frågesportnätter, konserter, fotboll och annan motionsträning. León är perfekt för dig som har en aktiv livsstil med både strand, träsk, naturreservat, djungel, vulkaner, små berg och sjöar.

Kultur och historia

"För att förstå de levande i Nicaragua visade det sig nödvändigt att börja med de döda", skriver Salman Rushdie efter sitt besök i Nicaragua. Bara under de senaste 30 åren har landet genomlevt diktatur, revolution, kontrarevolution, jordbävningar, orkaner och vulkanutbrott.

Läs mer om kultur i Nicaragua

Volontärarbete

Om du har lust att göra volontärarbete före, under eller efter terminen i Nicaragua så kan vi hjälpa dig med kontaktinformation.

Läs mer om volontärarbete i Nicaragua

Klimat

Klimatet i Nicaragua är tropiskt. Under vårterminen stiger temperaturen gradvis från att vara väldigt behagligt till tung hetta, med lite regn. Höstterminen erbjuder en behaglig värme, men även ett fuktigare klimat och ibland regn. Det blir också monsunregn några gånger under höstterminen och då regnar det intensivt i flera dagar. På länken nedan kan du se de genomsnittliga temperaturerna och nederbörden för hela året.

Se väderprognoser från BBC Weather

Före detta studenten Malise Berg

Malise Berg studerade spanska och Latinamerikastudier i León. Hon berättar gärna om studievardagen i León och sina upplevelser i Nicaragua. För snabba svar på praktiska och akademiska frågor som rör din resa, ta kontakt med Kulturstudiers kontor.

Läs mer

Flygresan

Flygresan ordnar du själv. Om du behöver hjälp erbjuder vår resebyrå, GoXplore, flygresor till alla våra studieorter. De kan boka in dig på en gemensam avresa tillsammans med andra studiekamrater, eller hjälpa dig att ordna fram en individuell resplan.

Läs mer om flygresan här

Studentförsäkring

För att säkerställa att alla våra studenter är ordentligt försäkrade under hela studietiden har Kulturstudier tecknat ett avtal om kollektivförsäkring med Gouda reseförsäkringar. Denna försäkring är obligatorisk. Kulturstudier skickar automatiskt försäkringskort med en faktura till alla studenterna i god tid före kursstart.

Läs mer om försäkringen här

Finansiering

Vi är stolta över att kunna bibehålla kursavgiften på en nivå som en vanlig studentekonomi klarar av. Lån och bidrag från CSN uppgår till ca 50,000 kronor för en vanlig student. Dessutom kan du ta extra CSN lån på ca 40,000 kronor för flygresa, försäkring och kursavgift.

Läs mer om finansiering här

Fakta om Nicaragua

 • Officiellt namn:

  República de Nicaragua

 • Största stad:

  Huvudstaden Managua (1 miljon invånare)

 • Areal:

  130.370 km ²

 • Befolkningsmängd:

  5.8 miljoner (2013) 69% mestiser, 17% spanska och andra europeiska, 9% färgade (Skriver man så?), 5% urinvånare

 • Religion:

  I huvudsak kristendom, varav 58,5% är katoliker och 23,2% är protestanter

 • Läskunnighet:

  67%

 • Medellivslängd:

  72 år

 • Befolkning under fattigdomsgränsen:

  42% (2009)

 • Språk:

  Spanska, kreol-engelska, misquito, Suma och Rama

 • BNP i USD:

  26 miljarder dollar, US $ 4400 per capita (2012)

 • Valuta:

  Córdoba = 100 centavos. 100 cordoba är värt 25, - SEK (februari 2014). US-dollarn kan användas i hela landet.

 • Tidsskillnad till Sverige:

  7 timmar

 • Källa:

  CIA Factbook

Är det något du undrar?

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig så snart som möjligt.

Tack. Du kommer att höra från oss inom en arbetsdag.

 

Instagram kan du se studenternas bilder från studieorterna.

Läs studentbloggar från studieorterna.

Besök oss på Facebook för nyhetsuppdateringar.