Restips i Ghana

Under terminen i Ghana kommer har du möjlighet att göra korta och lite längre helgresor runt om i regionen. Många studenter väljer även att resa runt i Ghana före och efter kursen. Vi har samlat restips från flera av våra studenter som kanske kan inspirera dig till ghanesiska och västafrikanska äventyr.

Marits weekendtips


Busua

Den bästa helgen jag hade i Ghana tillbringade jag i Busua - en liten stad längs kusten på landets västra sida. Här lärde jag mig att surfa av de lokala pojkarna , åt hummer,  dansade runt elden på natten, och blev bekant med volontärer från Europa, såväl som med rastafaris från Ghana. Du kan enkelt ta dig dit genom att ta en tro-tro (minibuss), och sova i en av stadens flera strandhostels. Busua samhället präglas av ömsesidigt förtroende och några lokala hjältar som du bara inte kan undgå att möta. Du får färsk juice av Frank the Juice Man på morgonen och betalar sedan när du ser honom igen om kvällen. Daniel the Pancake Man ​​lagar den bästa frukosten. Pankakor med lokal banan och choklad. Hummer levereras direkt från havet av Frank the Lobster man , innan du tar med den till en av stranden restauranger som tillagar den åt dig. Behöver en paus från den gassande solen på stranden, tar du en promenad i skogen i närheten. Om du har tur så möter du där på Daniel Rasta Man som bjuder in dig på middag och erbjuder hantverkskonst till ett billigt pris. Busua erbjuder också spontana dansföreställningar på gator och jam-sessioner med rastafaris sena kvällar vid brasan.

 


Marit med en pytonorm
 

Accra

Accra är som de flesta huvudstäder – full fart och full av människor. Det är därför den har en hel del spännande att erbjuda! Här gick jag på enorma marknader, såg akrobatikshow på gatorna, åt god mat, och var på en oförglömlig ceremoni i en lokal kyrka (tala i tungor och sjöng så högt att det slår ett studentflak). De stora skillnaderna i staden kan vara tunga att ta på, men absolut viktigt för att förstå de sociala strukturerna. Jag besökte alla de bevakade husen i ambassadkvarteren, stadsgator där det fanns bara en toalett per kvarter, och slumområden där elektroniskt avfall både är en viktig inkomstkälla och den största hälsorisken. Jag lärde mig att både detta och en rolig utekväll med ghananska dansare, utgör viktiga delar av landet.

 

Ingrids weekendtips

 

Ghanas högsta berg – Mt. Afadjato 

Ghana är omgiven av vacker och omväxlande natur. Från frodigt landskap i söder till de torra ökenområdena i norr. Som en före detta Kulturstudierstudent vill jag verkligen rekommendera att ta tillfället i akt att uppleva just dessa variationer. Oavsett om det är på en weekend-resa till Surf Beach, Busua eller längre resor till norra delen av landet.

En riktigt trevlig resa som jag rekommenderar högt är ett besök till Ghanas högsta berg, Mt. Afadjato. Berget ligger på gränsen till Togo där landskapet präglas av täta skogar och djupa dalar. Närmaste staden är Hohoe, och härifrån kommer du någorlunda enkelt från huvudstaden Accra.

Berget reser sig ca. 900 meter över havet, och promenaden upp tar ca. en timme och är relativt lätt. Guide är obligatoriskt. Några studenter tyckte uppenbarligen att det var lite konstig, men när vi hörde en kobra längs leden insåg vi snabbt varför. Vägen är målet säger man, men här är också toppen en höjdpunkt. Med utsikt över bergskedjan i Togo (vilket är något högre), är regnskogen, jordbruksmarken och byarna i fjärran en väldigt trevlig upplevelse. Ta med mycket vatten och bra skor, då är du väl förberedd för utflykten.

Efter vandringen blir du medbjuden att gå till ett vattenfall som är lite längre in i dalen och det är verkligen värt en extra timmes promenad. Vägen går igenom kaffe- och kakaoplantager, regnskog med en rik flora av både blommor och fjärilar bland annat. Efter ca. fyrtiofem minuters promenad, öppnar sig skogen och vattenfallet kan ses. Ett vackert och stillsamt område. Om vattenfall är något du vill se mer av , så kan du också resa till Wli Agumatsa vattenfall vilket är det högsta vattenfallet i Västafrika. Det ligger ca. 40 minuter från Hohoe, så när jag reste, tillbringade vi en dag på Mt . Afadjato och en dag på Wli vattenfallet.

Trevlig resa!
 

Marits tips till längre resor 
 

Ghana är omgiven av en mängd spännande land, och det vore en skam att inte besöka dem när du väl är i området. När du korsar gränserna, inser du att engelska och franska kolonisatörer hade mycket olika effekt på olika länder. De tidigare franska kolonierna har en helt annan matkultur, arkitektur och starkare relation (men inte alltid positivt) till den tidigare kolonialmakten. Olika etniska grupper har också varit mycket olika karaktär i olika delar av Västafrika, och har skapat en mångfald av språk, mat, kultur och religion. Man kan resa runt i "delad taxi", minibussar, stora bussar och motorcykeltaxi. Överallt finns det hostels, eller en trevlig familj som låter dig bo hos dem. Visum kan du ordna medan du reser.

Togo

En resa till Togo rekommenderas starkt som långhelgsaktivitet. Huvudstaden Lomé ligger precis över gränsen från Ghana och är lätt att nå med tro-tro (minibuss). Marknaden i Lomé sträcker sig över flera kvarter och har allt! Enklaste sättet att ta sig till områdena runt staden är att ta en " delad taxi ". En dag tog jag en av dem till foten av Togo högsta berg och där mötte jag upp någon som skulle visa mig vägen. Tillsammans gick vi igenom en skog av frukt- och kakaoträd och upp till toppen. På vägen ner liftade vi med motorcyklar som passerade förbi. Under resan tog jag med mig avokado och fick smaka palmvin av någon som satt djupt inne i skogen och producerade det. En annan dag gick jag till Togos äldsta stad. För att komma dit måste man ta en roddbåtstaxi. På vägen mötte jag en trevlig kille som senare bjöd mig på middag med sin familj, och dagen avslutades med en läcker måltid bestående av krabba. Den gästfrihet som jag upplevt är helt typisk för Togo.

Benin

Benin är Voodoons hemland och har således massor av spännande saker att erbjuda. Jag var med på offerceremonier och dansshow, belv nästan fångad av ett voodoo spöke, fick träffa den absoluta toppen av landets voodooledare och besökte voodootempel med heliga pytonormar. Ouidah, i södra Benin, visar helt klart en viktig del av dess historia: Här går du på samma väg som slavar passerade på innan de skickades över havet till Amerika för flera hundra år sedan. I samma stad kan du också se utomhusfilmer och njuta av kokosnötter på stranden. För att ta sig runt i landet är ofta motorcykeltaxi det enklaste. Jag åkte en bit norrut och fick stanna några nätter i en familjs jordhydda, samt spenderade en natt under mangoträdet hos annan familj. Senare besökte jag en by där nästan alla levde genom att göra lerkrukor, såg fotbollsmatch på TV tillsammans med 40 andra i ett litet skjul, var på cirkus och teater, och åt massa god fisk. Benin är mångsidigt och rikt på kulturer och språk.

Burkina FasoKomarknaden i Gorom -Gorom i norra Burkina Faso är en av de finaste jag har sett. Bönderna lärde mig allt om priset på en bra ko. Kvinnorna gick runt i paljettdräkter och hade tatueringar i ansiktet och de äldre männen satt i skuggan av träden och hade inget emot en pratstund. Jag köpte mig en riktig Touareg halsduk och var därmed klar för kamelridning i Sahelöknen. Vi cyklade i timmar och såg bara några hus då och då. Tillslut kom vi upp på en gigantisk sanddyn där vi sov under bar himmel. Jag var också Ouagadougo, landets huvudstad. Där var jag på den årliga jazzfestivalen, som egentligen var en höjdpunkt. Dessutom besökte jag vad som måste vara världens största motorcykelmarknad och besökte en gigantisk moské, där jag blev sittande på bottenvåningen mellan pelarna diskuterandes krig och fred med tjugo troende. Något av de bästa av Burkina Faso är fortfarande de resande caféerna: Någonstans finns det någon med en vagn med ett utbud av te och kaffe, och förbereda baguettet med avokado och honung.

Niger

I Niger vaknar man upp till tuppen och bön från moskéer och dricker yoghurtdrycker gjorda av lokala bönder till frukost. Jag träffade en familj på gatan den första dagen jag var i huvudstaden Niamey, och stannade hos dem i flera dagar. De visade mig de marknader där jag kunde köpa konst och fina textiler, gav mig mer mat än jag kunde äta, och tog mig till museer. En dag gick jag ensam till Nigerfloden och fick åka i kanot med en man som skulle korsa den. Jag öste konstant för att båten inte skulle fyllas av vatten. Plötsligt pekade ägaren av båten framför oss och visade mig två flodhästar simmade några meter ifrån oss - en helt vanlig sak.

 

Fler restips

På vår studentsblogg hittar du ännu fler restips av våra studenter. Från hang gliding och krokodilsafari till promenader på regnskogens tak. Och inte minst kan du läsa om de olika studieresorna samt om vardagen i Cape Coast och på Brenu beach

Är det något du undrar?

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig så snart som möjligt.

Tack. Du kommer att höra från oss inom en arbetsdag.

 

Instagram kan du se studenternas bilder från studieorterna.

Läs studentbloggar från studieorterna.

Besök oss på Facebook för nyhetsuppdateringar.