Ghana: Västafrikas guldkust

“Obrouni” - Som europé i Ghana kommer du att höra detta ord ofta. Små barn, taxichauffören eller gatuförsäljaren använder ordet för att få kontakt. Obrouni betyder “vit man” eller “man från horisonten” och det är just det som européer är i Ghana, extremt vita män och kvinnor från horisonten.

Redan från och med 1481 och framåt var Ghana föremål för europeiskt inflytande. Portugisiska, brittiska och skandinaviska fort byggdes längs kusten för att handla med slavar, guld och timmer. Trots att Ghana var en brittisk koloni 1874-1957 är det slavhandelnsperioden som sätter den starkaste arkitektoniska prägeln på landet. De mest framträdande landmärkena är de gamla slavforten som ligger tätt på rad längs Ghanas kust.

Som det första landet i Afrika söder om Sahara så firade Ghana sin självständighet år 1957. Därmed blev landet en symbol för det självständiga och fria Afrika, och spelade en avgörande roll för befrielsen av andra europeiska kolonier. Detta har satt djupa spår i den ghanesiska självbilden och har i hög grad format en stolthet hos befolkningen. En stor del av äran för självständigheten kan tillägnas landets första president, Kwame Nkrumah. Nkrumah var en av de stora internationella föregångarna i kampen mot koloniväldets förtryck, och hans idéer om en panafrikansk samhörighet lästes över hela världen. I dag utgör de grunden för den afrikanska unionen.

Övergången från brittisk koloni till självständig stat var krävande för det nya landet, och Ghana har haft en rad olika regeringar under årens lopp. Likväl så har landet, i motsats till övriga Västafrika, undgått stora interna konflikter och är i dag en av de stabilaste staterna i regionen. Det återspeglas bland annat i huvudstaden Accra, som påstås vara den huvudstad i Afrika med minst kriminalitet. Ghanesernas tro på ärlighet och en starkt förankrat social rättvisa kan möjligen vara orsaken. Som de flesta afrikanska länder så är också Ghana sammansatt av flera etniska grupper. Britternas indirekta kolonistyre bevarade en avgränsad politisk autonomi för de traditionella hövdingarnas positioner, och även om Ghana i dag är en demokratisk republik så har hövdinginstitutionerna fortsatt politiskt inflytande. 

Trots att engelska är det officiella språket så präglas vardagen av lokala språk. Med en rad lingvistiska och etniska grupper så Med en rad lingvistiska och etniska grupper så är Ghana uppbyggt på en mångfald av traditioner, seder och kulturer. De traditionsrika Kente-dräkterna används flitigt på helgdagar och högtider. Med sina starka färger och invävda guldtrådar skapar de en färgrik stadsbild.

Att resa i Ghana är en exotisk upplevelse för en nordeuropé. Landskapet präglas av stor variation, från vackra stränder, via regnskog och sluttande åsar till det torra ökenlandskapet i Saharas utkanter i norr. De människor som bosatt sig i området har med andra ord fått anpassa sig till olika klimatgeografiska förhållanden, vilket har inverkat på deras bosättningsmönster. De geografiska förhållandena innebär stora utmaningar för Ghana, eftersom ökenspridning, klimatförändringar och vattenbrist sätter landet på prov. Ghana är ett komplext sammansatt land. Som en ung nation, med stora nationella utmaningar så erbjuder landet en rad unika upplevelser och är en intressant ingångsport för den som vill lära sig mer om Afrika. Ghaneserna poängterar ofta att ”tiden går inte, den kommer” och med det färskt i minnet önskar ghaneserna sina gäster ”Akwaaba” (välkommen).

Är det något du undrar?

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig så snart som möjligt.

Tack. Du kommer att höra från oss inom en arbetsdag.

 

Instagram kan du se studenternas bilder från studieorterna.

Läs studentbloggar från studieorterna.

Besök oss på Facebook för nyhetsuppdateringar.