Ghana

Ghana

Ghana

Ghana erbjuder en mjukstart för de som inte varit i Afrika tidigare. Det är ett relativt välfungerande land och ett väldigt behagligt land att studera i. Sedan vi började erbjuda studier i Cape Coast 2009 har vi sett hur Ghana lyckats ge studenterna intryck för livet. Landets internationella historia gör det också till en knutpunkt för studier i utveckling och miljö i ett globalt perspektiv.

 

Cape Coast

Cape Coast är känt som kunskapens stad. Här fanns den första skolan i Ghana och här hittar du också ett av landets största universitet, University of Cape Coast med 35.000 studenter. Själva staden är relativt liten med ett par hundratusen invånare. Centrumet kan korsas till fots och är centrerat mellan marknaden och Cape Coast Castle. Slottet var en gång i tiden det sista många afrikaner såg av den afrikanska kontinenten innan de fördes till Amerika och såldes som slavar. Idag fungerar det som ett bibliotek och museum, och härifrån har du en fantastisk utsikt över havet, stranden och staden. Cape Coast är rikt på kultur och religion, och ljudbilden präglas lika mycket av nattmässor i de lokala kyrkorna som av den populära azonto musiken. Lokalbefolkningen talar engelska och Fante, som är ett av de fyra ghananska språken.

Studiecentret

Undervisningen ges huvudsakligen på universitetet. I tillägg disponerar vi över studiefaciliteter på Brenu Beach, en 40 minuters bilresa bort längs kusten väster om Cape Coast. Här är föreläsningssalen och seminarierummet ersatt med öppna paviljonger, med den svala havsbrisen som aircondition. Här finns en enkel restaurang och möjlighet till att ta ett dopp mellan lektionerna.

Bostad och mat

Kursavgiften inkluderar boende, samt frukost varje undervisningsdag. Maten i Ghana är i allmänhet bra och god och inspireras av både gamla och nya handelsvägar.

Studenthuset är centralt beläget. Det finns två-eller trebäddsrum med eget badrum, delat kök, vardagsrum, läsrum, en balkong och en stor täckt uteplats. Det används ofta som matsal, läsrum, seminarierum, konferensavdelning, biograf – och till att festa på helgerna. Det finns möjligheter för enkelrum för ett pristillägg. Du kan också välja att själv ordna bostad och få prisavdrag från kursavgiften.

Studentblogg

I studentbloggen hittar du massor av fina bilder och berättelser om studentlivet i Ghana:

Att resa i Ghana och Västafrika

Många studenter väljer att resa runt i området före och efter kursen. Då är möjligheterna många. Under terminen i Cape Coast kommer studierna och livet där vara i fokus, men du har möjlighet till att göra korta weekendresor. Vi har samlat restips från flera av våra studenter som kanske kan inspirera dig till flera ghananska och Västafrikanska äventyr. 

Läs studenternas restips här

Bekanta dig med Ghana

Genom att vistas i Cape Coast har du möjlighet att lära känna Ghana genom lokalbefolkningen och ghananska kamrater. Dessutom erbjuder Kulturstudier många aktiviteter som ger dig möjlighet att lära dig mer om Ghana: Introduktionsvecka med föreläsningar om historia, samhälle och kultur; gästföreläsningar av lokala resurspersoner; utflykter, till exempel till lokala frivilligorganisationer och företag; sociala mötesplatser; filmkvällar; Ghana dagen; frågesportsnätter; konserter; sport och mycket mer. Det finns också möjlighet till kvällskurser, ofta som en introduktion till språket, matlagning, dans, trummor, och mer.

Kultur och historia

Ghana kunde som första land söder om Sahara fira sin självständighet 1957. Ghana blev en symbol för det självständiga och fria Afrika och spelade en avgörande roll i befrielsen av andra europeiska kolonier. Detta har satt djupa spår i den ghananska självsäkerheten och till stor del format deras stolthet och medvetenhet.

Läs mer här

Klimat

Klimatet i Cape Coast är tropiskt. Under vårterminen stiger temperaturen gradvis från att vara mycket bekväm till tryckande hetta med lite regn. Höstterminen erbjuder en behaglig värme, men med ett fuktigare klimat och ibland regn. Ibland blir det monsunregn under höstterminen, och då regnar det intensivt i flera dagar. På länken nedan kan du se de genomsnittliga temperaturerna och nederbörden för hela året.

Se väderprognoser från BBC weather

Före detta studenten Karsten Kvalsvik Tåtøy

 • Studentmångfald av olika nationaliteter och akademiska bakgrunder gjorde det ännu mer spännande att studera i ett främmande land. Jag har aldrig upplevt sådana intensiva diskussioner i norska klassrum, säger Karsten.

Läs mer

Flygresan

Flygresan ordnar du själv. Om du behöver hjälp erbjuder vår samarbetspartner Kilroy, flygresor till alla våra studieorter. De kan boka in dig på en gemensam avresa tillsammans med andra studiekamrater, eller hjälpa dig att ordna fram en individuell resplan.

Du bör vänta med att boka flygres tills du fått grönt ljus av Kulturstudier.

Finansiering

Vi är stolta över att kunna bibehålla kursavgiften på en nivå som en vanlig studentekonomi klarar av. Lån och bidrag från CSN uppgår till ca 50,000 kronor för en vanlig student. Dessutom kan du ta extra CSN lån på ca 40,000 kronor för flygresa, försäkring och kursavgift.

Läs mer om finansiering här

Våra Kurser i Ghana

Fakta om Ghana

 • Officiellt namn:

  Republic of Ghana

 • Areal:

  238.533 km²

 • Befolkningsmängd:

  33,846,114 (2023 est.)

 • Etniska grupper:

  Akan 45.7%, Mole-Dagbani 18.5%, Ewe 12.8%, Ga-Dangme 7.1%, Gurma 6.4%, Guan 3.2%, Grusi 2.7%, Mande 2%, other 1.6% (2021 est.)

 • Huvudstad:

  Accra

 • Styrelsesätt:

  Konstitutionell demokrati

 • Religion:

  Kristen 71,3% (pingst/karismatisk 31,6%, protestantisk 17,4%, katolsk 10%, övriga 12,3%), muslimsk 19,9%, traditionalistisk 3,2%, övriga 4,5%, ingen 1,1% (2021 est.)

 • Språk:

  Engelska är officiellt språk. Utöver det så talas det ett flertal stamspråk varav Asante 16%, Ewe 14% og Fante 11.6%,

 • Valuta:

  Ghana cedi (GHS). 1 GHS = 0.85 (januar 2024)

 • Tidskillnad till Sverige:

  1 timme

 • Genomsnittlig livsålder:

  69.7 år (2023 est.)

 • Barndödlighet:

  31.9 pr. 1000 (2023 est.)

 • Läskunnighet:

  79 % (2018)

 • Befolkning under fattigdomsgränsen:

  23.4% (2016 est.)

Är det något du undrar?

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig så snart som möjligt.

Tack. Du kommer att höra från oss inom en arbetsdag.

 

Instagram kan du se studenternas bilder från studieorterna.

Läs studentbloggar från studieorterna.

Besök oss på Facebook för nyhetsuppdateringar.