Hopp til hovedinnhold

"När jag studerade i Nepal lärde jag mig att inte alla människor behöver, eller önskar, att leva samma sätt som vi gör i Västeuropa"

Herman (20) hade planer på att bli arkitekt, men en vistelse i Nepal blev avgörande för att han valde en annan riktning.

– Jag gick en termin på en folkhögskola i Danmark hösten efter gymnasiet. Där träffade jag en kille som pratade om att han och en annan kompis skulle studera i Nepal med Kulturstudier efter att de hade avslutat på folkhögskolan.

Både jag och min bästa vän Sid tyckte att detta lät mycket spännande, och vi anmälde oss till fred- och konfliktstudier dagen efter!

– Sid är halvt nepalesisk, så det var en extra spännande möjlighet eftersom vi kunde besöka hans familj och lära känna platsen han kommer ifrån bättre.

Jag har alltid varit samhällsengagerad och intresserad av politik, så därför verkade även den akademiska aspekten mycket spännande för mig.

Är du osäker på vad du vill studera och vill prova på något innan du binder dig till ett program? Eller har du redan en plan, och önskar ett termin eller ett år där du kan uppleva världen innan du påbörjar vidare studier?

Genom Kulturstudier kan du ta studiepoäng samtidigt som du vidgar dina vyer och får uppleva att bo i en helt annan del av världen. Utöver spännande föreläsningar och seminarier, lär du känna ditt nya hemland genom upplevelser och utflykter:

– Utflykten till Lwang by gjorde särskilt intryck på mig under vistelsen. Byn låg ganska högt upp i några "hills" som de kallade det där – men som man överallt annars skulle kalla "berg".

Vägen dit var extremt kurvig, bucklig och smal, vilket gjorde bussresan till en upplevelse i sig själv.

– När vi kom fram till byn möttes vi av otroligt gästvänliga och trevliga människor. Vi blev visade runt och fick se hur de levde. Dagarna i byn gick för det mesta åt till jordbruk och olika samarbetsprojekt.

Den kvällen blev vi bekanta med några karismatiska killar. En av dem spelade gitarr och sjöng Ed Sheeran-låtar för oss hela kvällen. Dessutom lärde vi oss den lokala dansen, vilket var mycket roligt.

I fred- och konfliktstudier lär du dig om fredsbyggande, hur konflikter uppstår, försoning, våld och icke-våld. Under hela studietiden lägger man särskild vikt vid Sydasien och Nepal, historien och samhällsförhållandena i detta område.

När du bor i en annan del av världen under en längre tid får du möjligheten att lära känna kulturen och kanske ifrågasätta några av dina egna åsikter och antaganden:

– Att bo i Nepal och lära känna en helt annan del av världen lärde mig att inte alla människor behöver, eller vill, leva på samma sätt som vi gör i Västeuropa.

Många i Nepal har lite materiellt välstånd, men de jag träffade verkade lyckliga och glada för det de hade, även om många självklart också hoppades på en bättre framtid.

En viktig del av studentlivet är fritiden – som student i Nepal erbjuder helgerna något helt annat än vad du normalt skulle uppleva i Skandinaviska studentstäder. Du har en mängd möjligheter att utmana dig själv med nya aktiviteter och utforska ditt studieland:

– En av långhelgerna spenderade jag och ett gäng på att vandra en 5-dagars fjällvandring i Annapurna-bergen, det var helt fantastiskt!

Vi kom upp på över 4000 meter till slut, med en helt vild utsikt. En annan långhelg var vi i Chitwan i södra Nepal, vid gränsen till Indien. Detta var också en helt unik upplevelse. Här är det helt platt, djungel och mycket varmare än i resten av Nepal.

Vi var på safari i djungeln och såg massor av häftiga saker, bland annat noshörningar och tigrar.

– Efter vistelsen i Pokhara åkte jag, Sid och Isak tillsammans till Sydindien medan vi skrev den sista tentamen. Vi reste upp längs sydvästkusten i 3 veckor, och detta var definitivt en höjdpunkt!

Det gick också förvånansvärt lätt att skriva uppgiften medan vi reste, så det rekommenderas definitivt.

Oavsett om du har planerna klara för vidare studier eller inte, kan en termin med fred- och konfliktstudier vara till stor nytta. Du får internationell erfarenhet och perspektiv som du tar med dig genom hela studietiden, oavsett vad du ska göra i framtiden.

– Terminen i Nepal var helt fantastisk. Den har definitivt påverkat mig som person och varit viktig för de vidare val jag har gjort.

Innan jag åkte till Nepal trodde jag att jag skulle bli arkitekt. Efter terminen med fred- och konfliktstudier insåg jag att jag istället ville syssla med något inom samhällsvetenskap.

Att lära känna en helt annan region än den jag växte upp i, och allt jag lärde mig om konfliktlösning under studierna, bidrog i hög grad till att jag sökte mig till den utbildning jag nu går – en kandidatexamen i internationella studier vid Universitetet i Oslo.

1-till-1-möte

Boka in 1-till-1 möte

Vi vet att många frågor ofta dyker upp när man funderar på att studera utomlands. Därför erbjuder vi digitala och fysiska 1-mot-1-möten med tidigare studenter, så att du kan ställa frågor och höra deras erfarenheter.

Kulturstudier Tiktok
Kulturstudier Instagram

Nyfiken på hur det är att studera utomlands?

Följ Kulturstudier

Få en inblick i studenternas erfarenheter i de olika studieländerna! Varje termin tar studenterna över vårt konto på TikTok och Instagram.

Gör testet

Vad och var bör du studera?

Hitta den perfekta studieplatsen baserat på vad som är viktigt för dig.

Kom igång

Ansök om studieplats

Redo att se världen? Skicka in en icke-bindande ansökan, så kontaktar vi dig och hjälper dig på vägen framåt.