Vägleder eleverna genom den spanskamerikanska kulturen

Doktoranden Ormset fördjupar sig i texter från den spanska barockförfattaren Lope de Vega. Hans teaterpjäs handlar om den spanska erövringen och koloniseringen av den nya världen. - De här teaterstycket är intressant av många skäl. Bland annat därför att den säger något om de strategier som spanjorerna använde för att förstå alla främlingar som de mötte i Amerika och hur de försöke föra in det i deras världsbild. Många av de ämnen som de latinamerikanska författarna har varit och är engagerade i kan spåras tillbaka till texter från kolonialism, säger Ormset.

Ända sedan han var en landsortspojke har Ormset använt litteraturen som ett verktyg för att lära känna andra kulturer och levnadssätt. Han tror att studenterna i Buenos Aires har väldigt goda förutsättningar för att fördjupa sig i kulturen.

- Buenos Aires är en stad med en lång litterär tradition, och flera av de viktigaste spanskspråkiga författarna kommer från denna stad. Dessutom är det en stor stad med ett stort kulturutbud som har många arenor där man kan använda språket. Vi arbetar med ledande universitet i Argentina, så att eleverna får bra undervisning i spanska och i den spanskamerikanska litteraturen, förutom att de lever i en stad med ett kulturellt utbud som få kan matcha, säger Ormset.

Bland författarna i elevernas läroplan belyser han särskilt Jorge Luis Borges.
- I Borges är ingenting överflödigt. Han skriver med stor precision i språket. Han har skrivit utförligt om Buenos Aires och den argentinska kulturen, så att jag var bekant med staden genom hans texter redan innan jag reste dit för första gången för att starta Kulturstudier kursen. Dessutom använder han sig av expempel från brotts genren, vilket gör böckerna intressanta att läsa, säger Ormset.

Även om mycket av litteraturen fortfarande har spår av kolonialism, så förändras teman och skrivsätt med tiden.
- Som svar på den latinamerikanska boomen på 60 - och 70-talet har de nyare författarna distansierat sig från den experimentella litteraturen och skriver nu mer direkt om sociala frågor som de berörs av. Mångfalden och de många enskilda författarrösterna gör det svårt att säga att utvecklingen går i en viss riktning, men du kan hitta många författare som väljer att ta upp sociala och politiska frågor, säger Ormset.

Litteraturstudien har också förändrats och anpassats sedan Ormset började som föreläsare.
- Det goda samarbete med Universidad de Buenos Aires ( UBA ) har lett till att litteraturkursen har fått en starkare bias till argentinsk litteratur än den hade när vi startade 2008. Det finns fortfarande en studie som ser på den spanskspråkiga litteraturen i ett kontinentalt perspektiv, men vi har i samarbete med de lokala lärarna försökte anpassa det ännu mer till det sammanhang som studenterna möter i Buenos Aires, så att man bättre kan se och förstå sambanden avslutar Ormset.

Är det något du undrar?

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig så snart som möjligt.

Tack. Du kommer att höra från oss inom en arbetsdag.

 

Instagram kan du se studenternas bilder från studieorterna.

Läs studentbloggar från studieorterna.

Besök oss på Facebook för nyhetsuppdateringar.