Restips Vietnam

Kristian delar med sig av några av hans gyllene ögonblick i Vietnam

 

Cham Islands

Efter några veckor bestämde sig studenterna för att anordna en gemensam weekend resa till en ö utanför Hoi An. Båten lämnade hamnen tidigt i gryningen, men studenterna hade redan lagt sig uppe på taket för att sola, med vetskapen om att vi skulle dyka, bo i bungalows och njuta av dagarna på en ö med rikt djur- och fiskliv. 

Samtidigt som vi kastade ankar och väntade på att de mindre båtarna skulle ta oss i land, såg vi ön som verkligen såg ut som ett paradis.  Jag kunde inte vänta utan störtade ner i grönt och varmt vatten och simmade i land. På land möttes jag av lokalbefolkningen som väntade med kalla Bin Tangs (öl) och färsk grillad bläckfisk, räkor och fisk.

I det kristallklara vattnet dyker vi ner under ytan och in i fiskens värld. Synen av färgglada fiskar och koraller får dig att glömma allt annat. Det är som att vara i ett akvarium där Nemo tar dig med på en blöt safari för att träffa sina vänner, lejon fisk, citron fiskar, sjöhästar och bläckfisk.

Leenden och skrattet satt kvar i studenterna följande dag då vi spelade volleyboll, organiserade tävlingar och spelade gitarr med allsång på stranden i solnedgången.

Cham Islands ligger 18 km utanför Hoi An. Här hittar du mer information om Cham Islands. 


Sapa i nordvästra Vietnam är känd för sina jordbruksterasser
 

Vinh Moc Tunnels

Djupt under jorden stängde vietnameserna in sig i millånga tunnlar för att undvika de amerikanska bombningarna. I Vinh Moc tunnlarna fick vi praktisk erfarenhet om hur det kunde ha varit under Vietnamkriget, där kvinnor och barn fick gömma sig i dessa små tunnlar tiotals meter under jord.

Det var tungt för studenterna att besöka historiska platser från kriget, men vi skulle göra det här för att lära oss mer om den vietnamesiska kulturen och deras delvis hemska historia. De byggde provisoriska underjordiskt samhällen med tillgång till vatten, salar och sovsalar. Under de 19 åren dog tre miljoner vietnameser och kriget har påverkat vietnameserna väldigt mycket. De har dock valt att lägga gamla och smärtsamma minnen bakom sig och se fram emot en rättvisare och ett mer meningsfullt liv.

Om du beger dig till den vietnamesiska demilitariserade zonen borde du definitivt besöka detta spektakulära tunnelsystem och lära dig mer om den vietnamesiska historien.

 

Hue

Imperial City i Hue är en underbar stad där kejsaren bodde när han regerade i Vietnam. Hue har orsakats en hel del skador från naturkatastrofer och krig, men den gamla huvudstaden har förblivit intakt och har ett monarkiskt utseende som består av tempel, palats och kungliga gravar. Det är fantastiskt att gå igenom det gamla kungliga palatset, vilket är en uppskattad nationell skatt med massor av historia och kulturarv och som innehar en välförtjänt plats på UNESCO: s världsarvslista.

På söndag morgon gick vi till en avskild pärla som vi hade fått rekommenderad av lokalbefolkningen i Hoi An. Vi var tvungna att följa en flod in i djungeln och kom till en flod by, där vi besökte och lärde oss om en minoritetsgrupp som levde ett helt annat och enklare liv än vad vi i väst är vana vid.

Sådana utflykter var en av anledningarna till att jag valde att studera i ett land än vad många andra väljer. För att få möjlighet att lära känna lokalbefolkningen, lära dig hur de lever och vara en del av deras kultur och samhälle. Det gör något med dig som person och öppnar upp för andra sätt och värderingar i en stor och komplicerad värld.

Hue ligger en fyra timmars bussresa norr om Hoi An. Du kan läsa mer här och här
 

Marble Mountains

Med livet som insats åkte vi till Marble Mountains utanför Da Nang där vi tog ett steg ut från klippan och rappellade ner. Färden gick först i tung hetta uppför det mystiska och spektakulära berget, och när vi äntligen nådde toppen kunde vi besöka buddhistiska tempel som byggdes in i berggrunden.

Men dagens uppgift var att bekämpa höjdskräck och andra krämpors som du plötsligt upptäcker att du lider av. Vi började lugnt med en 14 meter djup grotta innan vi stod på toppen av en 25 meter hög bergvägg. Utsikten över Da - Nang gjorde mig mindre nervös när jag lutade mig tillbaka och förlitade mig på den tunna tråden som skulle hålla mig i livet. Efter att ha sparkat ut från bergväggen och sedan firat ner mig i " mission impossible - stil " började jag få grepp om det och dagens verkliga utmaning var inom räckhåll.

The Devils Cave var en öppning på toppen av berget som gick 55 meter ner i ett svart hål. Efter en obeskrivlig känsla av glädje och lättnad, kom skratten och adrenalinet pumpade längst ner i grottan. Studenterna kunde sedan åka hem med tillräckligt med äventyr och vetskapen om att Vietnam har otroligt mycket att erbjuda.

Här hittar du mer information om Marble Mountains
 

 

Monique rekommenderar bergsstaden Sapa

Monique använde den skolfria långhelgen mitt i terminen till att resa till Sapa i nordvästra Vietnam. Området är känt för sina jordbruksterasser, fantastiska natur och utmärkta vandringsmöjligheter. Här kan du läsa om hennes tre dagars vandring med värdfamilj och hennes utflykt till den lokala marknaden.


 

Lisas tips till kortare utflykter


Danang

Danang, Vietnams tredje största stad, ligger endast en halvtime med buss från Hoi An. Här kan du gå på "storstadsshopping" eller vad sägs om gå på match och se V-ligan, Vietnams professionella fotbollsliga.              
Läs om Lisas innsidertips från fotbollstadion till jakten på stadens bästa kaffe
 

My Son

Den gamla och heliga staden My Son ligger 45 km från Hoi An. Her kan du vandra runt bland gamla ruiner och vacker natur. Lisa rekommenderar en tidig avresa från Hoi An för att undgå stora folkmassor och den värsta värmen.
Här hittar du mer information om My Son.


Linbanan till Ba Na

För många av våra tidigare studenter har linbanan till fjällstationen Ba Na varit en flykkt från verkligeheten. Väl där uppe, 1300 meter över havet, har man en fantastisk utsikt över Da Nang bukten. Redan på 1920-talet upptäckte fransmännen att dessa fjälltopparna bjöd på ett torrt och svalt klimat. Men i dag är det bare ruiner kvar av de gamle franske villorna. Turen upp med denna, världens längta linbana är en upplevelse i sig.

Är det något du undrar?

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig så snart som möjligt.

Tack. Du kommer att höra från oss inom en arbetsdag.

 

Instagram kan du se studenternas bilder från studieorterna.

Läs studentbloggar från studieorterna.

Besök oss på Facebook för nyhetsuppdateringar.