Kursfakta

 • Längd: En termin
 • Tidpunkt: Vår/höst
 • Poäng: motsvarande 30 högskolepoäng (i kombination med andra delkurser)
 • Examinering: Tentamen i Nicaragua/hemtentamen
 • CSN studiestöd: 50 000 kr + merkostnadslån (ca 101 000 kr totalt)
 • Kursavgift: 63 000 kr. (53 000 utan boende)
 • Inkluderat: Kursen, boende, frukost och lunch på vardagar
 • Undervisningsspråk: Engelska och spanska
 • Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet

På grund av politisk oro har vi ställt in studierna i Nicaragua hösten 2018. Vi siktar på att vara tillbaka till vårterminen 2019. Vi arbetar samtidigt med att etablera ett kursutbud i grannlandet Costa Rica under 2019. 

Läs mer

Vi hjälper dig att välja nivå:

 • Nybörjare - Spanska 0
 • Vidare studier - Spanska 1 
 • Avancerat - Spanska 2  

Läs mer om val av nivå här

Kombineras med följande kurser

Spanskaundervisningen utgör 2/3 av terminen. Läs mer om val av nivå här. Den sista 1/3 väljer du mellan:

Läs mer om studiepoäng

Kurskombinationer

Du väljer en av följande kombinationer per termin: 

Alla kombinationer utgör en termin och motsvarar 30 högskolepoäng (förutom sista kombinationen med enbart spanska som utgör en halv termin). OBS! Svenska studenter måste läsa en hel termin för att få studiemedel från CSN.

Kombinera spanska med Latinamerikastudier

Kombinera spanska med pedagogik

Läs om Nicaraguanska studiepoäng

Läs mer om hur utlandsstudier kan användas i en europeisk Bachelor och Kandidatexamen

Vidare studier

Kursen ger 30 nicaraguanska credits (motsvarar 30 högskolepoäng) som kan ingå i en treårig kandidatexamen vid ett universitet eller högskola. När man studerar utomlands läggs aldrig poängen till automatiskt i det svenska betygssystemet utan det är varje institution på var enskilt universitet som tillgodoräknar samt översätter dina poäng och lägger in det i det svenska betygssystemet. Tala gärna med oss och din studievägledare för att ta reda på om det passar in i din kandidatexamen. Flera Skandinaviska universitet erbjuder kandidatexamen och master i spanska, och i Latinamerikastudier.

Läs mer om kandidatexamen här

Spanskundervisningen

När du studerar spanska i ett spansktalande land, blir litteraturen och användningen av det nya språket en del av vardagen. Med initiativ och drivkraft, lär du dig att tala spanska.

Seminarieundervisningen sker i grupper om 4-7 studenter som leds av lärare från universitetet. De är utbildade för att undervisa spanska och underlättar så att studenterna får öva språket både muntligt och skriftligt. Som en del av undervisningen besöker man även lokala organisationer.

Grammatikundervisningen ges huvudsakligen i form av föreläsningar.

Den kanske viktigaste delen av kursen är den tid du tillbringar genom att kasta dig in i det nicaraguanska samhället och de vardagliga spanska samtalen med människor runt omkring dig.

Våra spanskakurser är akademiska och ger lokala högskolepoäng.  

För att få en bättre förståelse av nivån på de olika kurserna och vilken som är rätt för dig, kan du göra vårt diagnostiska prov.

Läs mer i studieguiden

Finansiering

Vi är stolta över att kunna bibehålla kursavgiften på en nivå som en vanlig studentekonomi klarar av. Lån och bidrag från CSN uppgår till ca 50,000 kronor för en vanlig student. Dessutom kan du ta extra CSN lån på ca 40,000 kronor för flygresa, försäkring och kursavgift.

Läs mer om finansiering här

Studenterna

Studenterna kommer huvudsakligen från Skandinavien och Nicaragua och har olika bakgrund, både akademiskt, professionellt och personligt. Uppskattningsvis kommer en tredjedel av studenterna direkt från gymnasiet, en tredjedel är i början av sina kandidatstudier, och den sista tredjedelen är erfarna studenter.

Lärarna

Kulturstudiers oberoende position möjliggör det för oss att rekrytera de bästa föreläsarna och seminarieledarna från hela världen, även från värdlandet. I Nicaragua är det mestadels lokala spansklärare från UNAN-León som ger lektioner i spanska.

Se översikt över föreläsare och seminarieledare

Länkar tidigare och nuvarande utveckling

Medan Nicaragua utvecklas till ett attraktivt land för investerare, sätter arvet av landets historiska och politiska förflutna fortsatt sin intensiva präglan på det dagliga livet. På Dr Fernanda Sotos föreläsningar, får stuenterna hjälp med att se latinamerikanska problemställningar med nya ögon.

Läs mer

Terminsupplägget

 1. 4 veckors förberedande självstudier på distans.
 2. Undervisningsperioden i León sträcker sig över sexton veckor, med föreläsningar, seminarier, utflykter och en avslutande skriftlig och muntlig examen. 
 3. Vägledning under uppsatsskrivning i Latinamerikastudierna.

Helt läsår

Önskar du dig ett helt läsår med spanska kan du fortsätta med nästa nivå i Nicaragua – eller så kan du använda tiden mellan terminerna till att öva din spanska medan du backpackar dig genom Latinamerika till Argentina, och fortsätta spanskastudierna där.

Delar hennes passion för språk och kultur

För Elisabeth Hofstad är León både en bra plats att bo på och en perfekt plats för att lära sig spanska. Trots en lång karriär som spansklärare, har hon fortsatt en brinnande passion för det rika språket och även den latinamerikanska kulturen.

Läs mer

Relevans

Spanska är det näst största modersmålspråket i världen, det näst största främmande språket, och det tredje mest använda språket på internet. Man ångrar inte att man lärt sig ett språk som talas av 500 miljoner medmänniskor.

Nyttiga spanskstudier

Kristoffer fick tillgodoräkna ett helt läsår med spanska i sin kandidatexamen i utvecklingsstudier. han fick nytta av språkkunskaperna både under fältarbete i Bolivia och som översättare åt NRK (norsk tv).

Läs mer

Universitetspartner

Universidad Nacional Autonoma de Nicaragua, León (UNAN-Leon) är ansvarig för studierna. Universitetet är Nicaraguas äldsta, grundat 1812. Det är landets näst största offentliga universitet.

         

Ansökningsprocessen

Om det finns tillgängliga platser på kursen för den termin du har valt, kommer vi att skicka ett erbjudande om studieplats till dig.  Du bekräftar studieplatsen genom att betala en deposition på 2000 kr. Efter detta kommer du att få löpande information fram tills studiestart så att du kan förbereda din resa och studier. Du kommer bland annat få information om visum, böcker, nödvändigt att packa ner och CSN lån. 

Läs mer om ansökningsprocessen

Varför studera spanska i Nicaragua?

 • Du får 30 studiepoäng som kan ingå i en kandidatexamen
 • CSN studiemedel
 • Relevant erfarenhet för att arbeta internationellt
 • Bred introduktion till samhällsvetenskap
 • Enkel söknadsprocess
 • Du lär dig bemästra engelska som undervisningsspråk
 • Eftertraktad kompetens inom Latinamerika
 • Du kan öva spanskan så mycket du vill
 • Du får uppleva hur det är att leva i ett Latinamerikanskt land
 • Du träffar människor från en helt annan bakgrund än din egen
 • Du kommer att erfara att Sverige är ett samhälle med en säregen kultur
 • Litteraturen kommer närmare dina egna erfarenheter
 • Du upplever att du bemästrar ny kunskap och nya miljöer

Mer om Nicaragua som studieort

Är det något du undrar?

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig så snart som möjligt.

Tack. Du kommer att höra från oss inom en arbetsdag.

 

Instagram kan du se studenternas bilder från studieorterna.

Läs studentbloggar från studieorterna.

Besök oss på Facebook för nyhetsuppdateringar.