Från global miljöförvaltning till kommunal klimatpolitik

Marius Weschke tog terminen med Globala miljöstudier efter en avslutad kandidatexamen i socialantropologi vid NTNU. När han återvände till Norge började sökandet efter relevant arbetslivserfarenhet. Uppbackad av en praktik via arbetsförmedlingen NAV fick han en praktikplats på miljö- och samhällsavdelningen hos landshövdingen i Vestfold.

Landshövding i Vestfold är statens representant i länet, och de människor som arbetar där är en slags länk mellan kommunen och staten. Miljö-och räddningstjänstavdelning har ett nära samarbete med kommunerna i Vestfold och arbetar aktivt med olika lokala och nationella planer. De övervakar förorenande företag och styr kommuner aktivt med klimat-och miljöarbete. För mig har arbetsdagarna betytt en hel del forskning och läsning om olika kommunal och statlig klimatpolitik, jag har varit på möten, projektplanering och skrivit brev. Arbetsuppgifterna går oftast ut på att bästa sätt vägleda kommuner och se till att regeringens politik genomförs, säger Marius.

Bakgrunden från de akademiska miljöstudier upplever han som viktiga för ett jobb inom miljö-och samhällsavdelningen och erfarenheterna från Ghana kom till nytta i det dagliga arbetet.

Både den lokala och den nationella klimatpolitiken pratar en hel del om hållbarhet, som vi diskuterade mycket under terminen i Ghana. Det är ett viktigt mål att kommunerna bör agera och ge en mer hållbar profil och kunskap om just hållbar utveckling. Under terminen, förstod jag också mer om de globala klimatfrågorna och orsakerna. Det har gjort att jag vet lite om bakgrunden till politiken Norge leder, som även kommunerna och länet också har att göra med. I länet arbetar man också mycket med naturresurser och har en central ställning bland annat vid bildandet av nationalparker. Frågor, dilemman och frågor som rör naturresurser pratade vi mycket om i Ghana och jag är säker på att många av de frågorna är relevanta även i Norge, säger Marius.

Den viktigaste lärdomen från terminen tror han fortfarande var ett bättre kritiskt tänkande och ett mer holistiskt perspektiv.
- Jag tyckte att vi fördjupade oss i de bakomliggande orsakerna till många miljöproblem, både lokalt och internationellt. Detta gav oss en förståelse för att det ofta är betydligt fler orsaker till och konsekvenser av ett problem än man först tror. När det gäller miljövård är det av avgörande betydelse, eftersom när man ska förvalta ett område till exempel en nationalpark kan påverka ett antal andra villkor i närheten. Jag såg med mina egna ögon mycket tydliga exempel på detta när vi åkte på olika utflykter i Ghana och pratade med folk, säger Marius.

När han är klar med praktiken hos landshövdingen vill han fortsätta med internationella miljöstudier. Bakom sig har han en kandidatexamen med en mängd olika studier utomlands, däribland två terminer med Kulturstudier. Redan i början av kandidatexamen tog han en termin i freds-och konfliktkunskap i Indien.

Jag tror att den viktigaste effekten av de två terminerna med Kulturstudier är den internationella erfarenhet som jag har fått. Genom att studera och leva i två mycket olika länder, med två mycket olika kulturer och litteratur har jag nu en fantastisk bredd i min utbildning. I och med att jag alltid har studerat samhällsvetenskapliga ämnen är det viktigt att få en bredd, och få olika perspektiv och intryck. Kontrasterna mellan en termin i Indien och Trondheim kan knappast vara större, och den erfarenheten är omöjligt att läsa in - den måste upplevas, avslutar han.

Är det något du undrar?

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig så snart som möjligt.

Tack. Du kommer att höra från oss inom en arbetsdag.

 

Instagram kan du se studenternas bilder från studieorterna.

Läs studentbloggar från studieorterna.

Besök oss på Facebook för nyhetsuppdateringar.