Delar hennes passion för språk och kultur

Hofstad kom till Leon som sensor redan 2005 och har sedan dess bosatt sig strax utanför staden. Det spanska språket är något hon fortsatt med.
- Jag har talat spanska sedan jag studerade vid universitetet i Oslo 1978. Då var mitt fokus på Spanien, men jag har flyttat över Atlanten, och nu kan jag inte tänka mig något bättre än Latinamerika. Med en master i spanska som främmande språk och med fokus på pedagogisk metod, är jag i mitt rätta element. Detta är vad jag har gjort hela mitt yrkesliv, och detta är vad jag brinner för. Att lära sig främmande språk för att förstå andra kulturer än vår egen är det bästa sättet att bekämpa främlingsfientlighet med, säger Hofstad. 

Genom sina många år i Nicaragua har hon stor insikt i den språkliga utvecklingen hos Kulturstudierstudenterna. Eftersom majoriteten av invånarna i Leon och det omgivande området bara talar spanska, så har de möjlighet att utveckla sina språkkunskaper och samtidigt bli bekanta med det lokala samhället.
- I allmänhet skulle jag säga att elevernas språkutveckling är fantastiskt. Vi har duktiga spansklärare som gör ett bra jobb och tre månader djupt nere i det spanska språkhavet har sin effekt. Nicaraguanerna är trevliga människor och är intresserade av att lära känna främlingar. Men det måste också sägas att det är hårt arbete med många timmar av studier som ger resultat på kursen. Den bästa kombinationen är att öva språket och att hålla sig à jour med kursen. De som klarar av denna kombination får stor nytta av sin vistelse i Leon, säger Hofstad.

Leon är en fin gammal kolonialstad med tydlig historisk och politisk prägel. Den har begränsad tillgång för turister och ger enligt Hofstad eleverna en stor möjlighet till att lära känna det riktiga Nicaragua.
- Att komma till Nicaragua är för många en mäktig upplevelse. Det är en helt annan kultur än vad de är vana vid, och det påverkar de flesta. Jag tror att de flesta kan hantera övergången väl och de kommer snabbt in i livsstilen. De flesta av dem som kommer har ett genuint intresse av att lära känna en ny kultur och eftersom detta är ett samhälle som inte är anpassat för utlänningar, så är man tvungen att ta itu med hur saker görs. Och det är helt annorlunda. Men jag ser helt klart en förändring hos många. De blir trygga, och erfarenheterna gör dem till öppnare människor, säger Hofstad.

Spanska talas idag av över 400 miljoner människor. Att bemästra ett så utbrett språk menar Hofstad är en stor personlig fördel.
- När det gäller arbetstillfällen är spanskan ett populärt språk i skolorna och om du tar 30-60 poäng får man ett okej jobb i skolan, säger hon.

Är det något du undrar?

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig så snart som möjligt.

Tack. Du kommer att höra från oss inom en arbetsdag.

 

Instagram kan du se studenternas bilder från studieorterna.

Läs studentbloggar från studieorterna.

Besök oss på Facebook för nyhetsuppdateringar.